Hemşirelik tanıları nelerdir

nuray

Member
İşin içine girmeyen bilemez, elden ayaktan düştüğünüzde doktor ve hemşireler en yakın akrabadan daha sevimli gelirler. Hemşire tanıları kavramıyla da yaş ibresinin yükseldiği, güç ibresinin düştüğü yaşlılık zamanlarında tanışır hastalar.
Bir çok kişi ameliyat sonrasında evde hemşirelik hizmeti almaya başlar. Her iki eşin de çalışması ve hastaya profesyonel müdahalenin gerekmesi bunu gerekli kılar.
Hemşire için ise bu profesyonellik gerektiren bir iştir. Gerekli olan bakım planını çıkarmalı ve buna göre hasta bakımını gerçekleştirmelidir.
Hastanın evde tedavisinin belli bir plana ve düzene göre yapılması hem gereklidir hem de hemşirelik vazifesinin bir gereğidir.
Hemşirelik tanıları nelerdir
Bazı hemşirelik tanıları şunlardır:
Ağrı: Genellikle vücutta hasar oluşması veya sinir uçlarının bir şekilde harekete geçirilmesi ile hastada bilişsel bozukluklar, duygusal davranış değişiklikleri ve hoşgörüsüzlük ortaya çıkabilir.
Anksiyete: Anksiyete teşhisi konulan hastanın bakımı bir tık daha zordur. Öncelikle hastanın sorumluluk bilincine varmasını sağlamak ve hastalığı hakkında bilgilendirerek onun psikolojik açıdan rahatlamasını sağlamak gerekir. Ayrıca hasta yakınlarına da gerektiğinde hasta risk faktörleri konusunda destek verilmesi de istenir.
Enfeksiyon:Enfeksiyonlu hastanın bakımında hijyen öne çıkar. Hasta ile temas edilmesi ve sonrasında eller yıkanmalı ve eldiven kullanılmalıdır. Enfeksiyonlu hastaların bakımında hastanın çevresinin de bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir.
Düşme Riskli Hasta Bakım Planı:Yaş ilerledikçe kırılan kemeklerin zor iyileştiğini herkes bilir. Tansiyon veya denge problemi olan hastalarda düşme riskli hasta bakım planı uygulanır. Bu plan gereğince hastanın düşmesini engellemek için işaretler konur, ortamın yeterli derecede aydınlık olmasına dikkat edilir.
Kansızlık: Anemi belirtileri güçsüzlük, baş ağrısı, baş dönmesi, genel halsizlik, zayıf konsantrasyon gibi şikayetler şeklindedir. Hastanın yeterli ve dengeli beslenmesi ve ilaçlarını düzenli alması için bir bakım planı gerekir.
Kendine Zarar Verme Riskli Hasta Bakım Planı: Hemşireleri gayet zorlayan bir durumdur. Çünkü kendine bile zarar verebilen bir kişi çevresine ve kendisine bakan hemşireye de zarar verebilir. Onun duygu durum durumunu iyi anlamak, teskin edebilmek ve ataklara zamanında ve gerekli olduğu şekilde müdahale edebilmek gerekir.