Karineyn ne demek ?

Fakiye

Global Mod
Global Mod
“Karineyn Ne Demek?” – Bir Hikâyenin İçinden Dökülen Cevap

Merhaba forumdaşlar,

Bu akşam bir kahve eşliğinde size içimde bir süredir dönüp duran bir hikâyeyi anlatmak istiyorum. Belki siz de okurken kendi hayatınızdan bir şeyler bulursunuz. Belki de “karineyn” kelimesinin ağırlığını benim kadar hissedersiniz. Çünkü bazen bir kelime, iki insanın arasında yaşanmış tüm bir ömrü anlatır.

---

1. Karineyn’in Sessiz Anlamı

“Karineyn”... Eski Arapçada “iki yakın, iki dost” anlamına geliyor. Kimi zaman aynı yolda yürüyen iki kalbi, kimi zaman da birbirini tamamlayan iki ruhu anlatmak için kullanılır. Ama ben bu kelimeyi ilk kez, Derya ile Arda’nın hikâyesinde duydum.

Arda, planlı, mantıklı, soğukkanlı bir adamdı. Hayatın her anını bir satranç hamlesi gibi düşünenlerden. İş yerinde yöneticiydi; stratejik kararlar almak onun işiydi. Karar verirken duygularını değil, verileri dinlerdi.

Derya ise onun tam zıddıydı. Duyguların insanıydı. İnsanların gözlerinden okurdu içlerindekini. Sessiz birinin sessizliğinde fırtınalar sezer, bir tebessümde umutları bulurdu. Empati onun doğasındaydı; başkasının acısını kendi teninde hissederdi.

---

2. Karineyn’in Başlangıcı

Bir proje toplantısında tanıştılar. Arda’nın planı netti:

“Verimlilik için duygular değil, sistem konuşmalı.”

Derya’nın cevabı ise sade ama derindi:

“Sistemi kuran da duygusu olan insanlar Arda. Onları görmezden gelirsen sistemin içinde kaybolurlar.”

O anda birbirlerine kızmışlardı ama aslında o cümleyle birbirlerine bağlandılar. Derya, Arda’nın hayatındaki eksik renkti. Arda ise Derya’nın hayallerini yere bastıran dengeydi. İki uç, bir çizgide buluşmuştu.

Birlikte çalıştıkça “karineyn” oldular farkında olmadan: aynı amacı paylaşan, ama farklı yollardan yürüyen iki ruh.

---

3. Sessiz Çatışmalar

Zaman geçtikçe farklılıkları da büyümeye başladı. Arda bir problemle karşılaştığında çözüm arardı; Derya ise anlamaya çalışırdı.

Bir gün Derya ağlayan bir çalışanı gördü. Yanına oturdu, uzun uzun dinledi. Arda uzaktan izleyip sadece şunu söyledi:

“Zaman kaybı. Bizim işimiz duygular değil, sonuçlar.”

Derya başını kaldırdı ve o sakin, ama derinden sarsan sesiyle fısıldadı:

“Sen sonucu görüyorsun Arda. Ben sebebi duyuyorum.”

O gün birbirlerine ilk kez sessiz kaldılar. İki farklı dünyanın insanıydılar. Ama yine de aralarındaki bağ kopmadı. Çünkü her uzaklaşma, birbirlerini daha iyi anlamalarına yol açıyordu.

---

4. Kaybolan Yoldaşlık

Bir akşamüstüydü. Güneş batarken ofiste son kalan iki insandılar. Arda, yeni bir teklif için hazırlanıyordu. Derya pencerenin kenarında sessizce dışarı bakıyordu.

“Ne düşünüyorsun?” diye sordu Arda.

“Bazen,” dedi Derya, “aynı gökyüzüne bakıp farklı şeyler görebiliyoruz. Sen hedefi, ben yolu.”

Arda o an anlamadı. Ama Derya’nın gitmeye hazırlandığını hissetti.

Bir süre sonra Derya başka bir şehirdeki sivil toplum kuruluşuna geçti. “İnsanlarla konuşmak istiyorum” dedi sadece. Arda onu durdurmadı. Çünkü onun için duygular karmaşaydı.

---

5. Yıllar Sonra…

Yıllar geçti. Arda başarıdan başarıya koştu. Derya ise insanların hikâyelerinde yaşadı.

Bir gün Arda, bir seminerde Derya’yı konuşmacı olarak gördü.

Konusu şuydu: “Karineyn: Aynı Yolu Farklı Adımlarla Yürüyenler.”

Arda’nın kalbi sıkıştı. O anda anladı kelimenin anlamını:

Karineyn, sadece dostluk değil, birbirini tamamlayan iki ruhun hikâyesiydi. Bazen bir bütün olamazsın ama birbirinin eksikliğinde var olursun.

Seminerden sonra Derya yanına geldi.

“Hatırlıyor musun, ‘zaman kaybı’ demiştin bana?”

Arda gülümsedi, gözleri dolarak cevapladı:

“Ben o zaman sistemin içindeydim Derya. Sen beni insana döndürdün.”

---

6. Karineyn’in Gerçek Tanımı

“Karineyn” iki insanın aynı hedefe bakarken birbirini anlamaya çalışmasının hikâyesidir.

Bazen bu anlayış bir aşka dönüşür, bazen sessiz bir dostluğa. Ama her durumda bir iz bırakır. Çünkü “karineyn” olanlar, birbirlerinin hayatında bir yön, bir iz, bir nefes olurlar.

Arda ve Derya birbirlerinin zıddıydı; ama tam da bu yüzden birbirlerinin aynasıydılar. Arda’nın stratejileri Derya’nın sezgileriyle birleştiğinde bir bütün oluyorlardı.

Ama kader bazen karineynleri ayırır; çünkü bazı ruhlar aynı anda değil, aynı gökyüzünde parlamak içindir.

---

7. Forumdaşlara Bir Söz

Belki siz de hayatınızda bir “karineyn” yaşadınız. Birine benzemediğiniz halde onunla tamamlandığınızı hissettiniz. Belki onunla konuşmayı bıraktınız ama hâlâ gözlerinizi kapattığınızda bir parça sizde kaldı.

Karineyn, sadece bir kelime değil. Bir dokunuş, bir hatıra, bir sessizliktir.

Bir gün birini düşünürken gülümsemeniz, içten içe onun size kattığı bir parça yüzündendir.

---

Son Söz

Hikâyemin sonunda şunu anladım:

Bazı insanlar bizim hayatımıza tesadüfen girmez. Onlar bizi “tamamlamak” için gelir. Ve sonra giderken içimizde bir kelime bırakır.

Benim için o kelime “karineyn”.

Sizin için hangi kelime, forumdaşlar?

Yorumlarınızı okumak isterim…