Şambaba Tatlısı Nasıl Yapılır

kalemci

New member
Malzemesi:
3 adet yumurta,
65 gr. tereyağı veya margarin,
25 gr. pudra şekeri,
15 gr: sıcak su,
15 gr. maya,
160 gr. un,
Şurubu için:
2 bardak şeker,
2,5 bardak su,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
300 gr. krem şant’ı.
Yapılışı:
Un hamur tahtasına konulup, dörtte birine sıcak suda eritilmiş maya karıştırılır. Sıkı bir hamur yapılır. Diğer unlar da karıştırılarak yapılan hamur, ılıkça bir yerde, yarım saat dinlendirilir. Yarım saat sonra içine pudra şekeri, bir tutam tuz, bir yumurta kırılıp, karıştırılır. Sonra 2 yumurta daha karıştırılır.
Daha sonra yumuşamış tereyağı hamura yedirilir ve iyice hamur yoğurulur.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve içi yağlanmış özel kalıplarına yerleştirilir. İçi hamur dolu kalıplar bir tepsi içinde sıcak bir yerde 23 saat bekletilir. Hamurlar bu süre içinde kabarırlar. Kabaran hamurlar orta sıcaklıktaki fırında yarım saat pişirilir. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılır ve ertesi güne kadar bir tarafa «bırakılır.
Ertesi günü yarım kilo şeker ve 2,5 bardak su ile hafif bir şurup yapılır, limon suyu ilâve edilir. Şurup kaynarken içine babalar atılır ve bir misli büyümeleri ve şurubu çekmeleri sağlanır. 20 dakika kısık ateşte tencerede bırakılır.
Şuruptan çıkan babalar tabağa yerleştirilir, soğuduktan sonra krem şanti ile süslenir ve servis yapılır.