4 Esma hangisi ?

Fakiye

Global Mod
Global Mod
4 Esma Hangisi? Biraz Mizah, Biraz Merak ve Bolca Gülümseme!

Selam forumdaşlar! Bugün sizlere en sevdiğim konulardan birini sunacağım: 4 Esma hangisi? Hani şu çok bilinen, ama çoğu zaman “hangisi olduğunu hatırlayamıyorum” dediklerimizden bahsediyorum! Evet, yanlış duymadınız. Bu dört esma, hayatımıza adeta “Fazla kafa yormayın, biz buradayız!” diye sesleniyor. Ama gelin görün ki, bazen hangisinin hangi esma olduğunu hatırlamak, tıpkı bir arkadaşınıza “Hangi çiçekler vardı şuradaki dükkanda?” diye sormak gibi, pek de kolay olmuyor.

Bugün, bu klasik ama bir o kadar da kafa karıştırıcı soruya mizahi bir bakış açısıyla yaklaşıp biraz eğlenelim, biraz düşünelim. Hadi bakalım, 4 Esma'nın kim olduğunu çözecek miyiz, yoksa bu bulmaca da mı çözülmez? Hem erkeklerin analitik yaklaşımını, hem de kadınların empatik çözüm bulma becerilerini harmanlayarak bu konuyu biraz ışık tutmaya çalışacağız.

4 Esma: Efsane Mi, Gerçek Mi?

Hepimiz “4 Esma”yı bir yerlerden duymuşuzdur. Kimileri bu ismi, bir süper kahraman grubunun adı olarak düşünür, kimileri de bir grup arkadaşını hatırlatır. Hatta belki de bazılarınız, bir türlü bu dört ismi sırasıyla ezberleyemediğiniz için “Bir daha sormam, bırak Allah aşkına!” diye düşünüyorsunuzdur. Peki, kimdir bu 4 Esma?

Bu soruya verilecek cevaplar biraz kafa karıştırıcı olsa da, önce baştan netleştirelim: 4 Esma, 4 önemli insanın isminden oluşan bir liste değil, aslında esma kelimesi daha farklı bir anlam taşıyor! Esma, Arapça’da “isimler” anlamına gelir. 4 Esma’yı burada “4 önemli isim” olarak değil, daha çok bir metafor olarak ele alacağız. Ama tabii ki bu konuyu şaka yollu biraz karıştırmak da forumun ruhuna uygun olur, değil mi?

Erkeklerin Stratejik Bakışı: “Hadi Ama, Cevap Neredeeee?”

Erkekler, genelde çözüm odaklı ve mantıklı yaklaşımlar sergiler. Yani, 4 Esma sorusu gelince, hemen analitik düşünce devreye girer: “Hangi isimleri sıralamam gerektiğini anlamalıyım. Aha, şu dört esma şunlar: Esma-1, Esma-2, Esma-3, ve Esma-4. Hadi bakalım, işin bitsin.”

Ama mesele biraz daha derinleştiğinde, işler farklılaşıyor. Mesela, bir erkek olarak Esma-1’i hatırlıyorsunuz ama Esma-2 bir türlü aklınıza gelmiyor. Çözüm? Birkaç saniyelik internet araştırmasıyla doğru cevaba ulaşmak. Kadın arkadaşınıza soruyorsunuz: “Hangi esmalar vardı?” Cevap net: “Esma-1, Esma-2, Esma-3, Esma-4! Ya sen de çok takıyorsun, bir dahaki sefere doğru hatırlarsın!” Erkekler bir çözüm önerdiğinde, bu çözüm genellikle “adım atılabilir, bir şeyler yapılabilir” mantığıyla doludur.

Bütün mesele bir an önce sorunun çözülmesi, değil mi? Ama mesele, bazen biraz daha incelikli olabiliyor, ve işte burada, bazen bir adım daha geriye gitmek, olayları düşünmek lazım.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Esma’lar Kimdi, Hangi Esma İyi Gelir?”

Şimdi de kadınların bakış açısını ele alalım. Kadınlar genelde daha empatik ve insan odaklıdır. “4 Esma”nın adı bile, onların zihinlerinde bir anda çağrışım yapar: Hangi Esma daha çok öne çıktı, kimlere ne fayda sağladı, hangi Esma çevresindekilerle en çok uyum sağladı? Kadınlar, bazen analitik değil, duygusal zekâ kullanarak olayları çözme eğilimindedirler.

Bir kadın için bu “Esma”lar, sadece isimlerden ibaret değildir. Bu isimlerin bir hikayesi vardır, bir anlamı vardır. Onlar için 4 Esma’nın sıralaması çok daha önemli olabilir. Hangi isim daha önce geldi, hangisi daha çok ilgi gördü? Bunu sorgularken, bazen bir esmanın eksikliğini hisseder ve “Bu 4 Esma aslında birbirini tamamlayan bir dörtlemedir!” diye düşünüp sonradan bu eksikliği doldurmak için yollar arar.

Bu bakış açısında, çözüm sadece esmaların doğru sıralanmasından ibaret değildir. Aynı zamanda kimseyi dışlamadan ve duyguları göz ardı etmeden bir çözüm üretmek esastır. “Esma-2 neden daha az biliniyor? Belki de biraz daha fazla tanıtılmalı!” gibi bir düşünceyle, aslında daha büyük bir sosyal sorumluluk devreye girebilir.

Eğlenceli Tartışma: Hangi Esma Senin Favorin?

Şimdi de forumdaşlara dönüyorum! Hadi bakalım, sizi tartışmaya davet ediyorum! 4 Esma hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangisinin ismini hatırlamak daha kolay, hangisi unutuluyor? Hangi Esma size en yakın, en çok hitap ediyor? Haydi, biraz eğlenelim ve fikirlerimizi paylaşalım! Belki de Esma’nın sıralanışı bir felsefi tartışmaya dönüşür.

Sizce, bu dört ismin bir araya gelmesi toplumsal ilişkilerde nasıl etkiler yaratır? Mesela, bir arkadaş grubunda 4 Esma olsa, kim hangi Esma’yı temsil ederdi? Kim önde, kim geride kalırdı? Sosyal dinamikler nasıl şekillenirdi?

Hadi, forumdaşlar! Herkesin bir favori Esma’sı vardır, en azından şimdilik. 4 Esma meselesi gerçekten hiç beklemediğimiz kadar eğlenceli bir tartışma olabilir!