Bohça Tatlısı Nasıl yapılır?

kalemci

New member
Bohça Tatlısı
Taş üzerine 5 kahve fincanı un elenip, ortası havuz gibi yapılır. Ortasına 10 gr. tereyağı, bir buçuk tatlı kaşığı tuz ve azar azar 3 çeyrek kahve fincanı su eklenilerek yoğrulur. Bu hamur katmer hamur olup, 1 dakika kadar taşa vurularak, üzeri kubbe gibi yuvarlak, altı düz şekil verilir.
Sonra bir yağlı kağıda sıkıca sarılarak serin bir yerde yanm saat bekletilir. Sonra, kağıttan çıkarılır. Üzeri unlu taşa konularak, merdane ile dört eşit köşeli yıldız şeklinde açılır. Ortalarına yumuşamamış kalıp şeklinde 250 gram tereyağı konulur. Köşelerden biri, yağın üzerine kapatılır. Karşı köşe ve önce sağ sonra sol köşe bohça gibi kapatılır ve bir yağ kağıdına sardıktan sonra bunu iki kalıp buz ortasında veya buz dolabında bir saat dinlendirilir.
Mevsim kış ise hamuru soğuk bir yerde bırakmak lazımdır. Ayrıca buz içinde ya da buz dolabında bırakmaya lüzum yoktur.
Bir saat sonra hamur buz içinden ya da dolabından alarak yağ kağıdı çıkarılır, sonra da bu hamur yine unlanmış taş üstünde merdane ile üç çeyrek santim inceliğinde uzunlamasına doğru açılır. Uzunca açılan bu hamurun her iki ucu eşit bir şekilde üste kıvrılır. Sonra da yaptığımız gibi merdane ile tekrar üç çeyrek santim eninde uzunluğuna açılır.
Aynı şekilde dörde katladıktan sonra hamur tekrar bir yağ kağıdına sarılır ve iki buz kalıbı ortasında ya da buz dolabında bir saat kadar dinlendirilir.
Bir saat sonra iki defa daha tekrarladıktan sonra olgunaşmış olan bu hamur tekrar bir yağ kağıdına sarılarak buz ortası ya da buz dolabında bir saat dinlendirilir.
Sonra olgunlaşmış ve dinlendirilmiş olan hamur diğer reçetelerde tarif edildiği şekilde kullanılır.
Katmer hamuru yapmak için; 5 gram un ile, hamur her açış veya katlayışta hamur açılan taşa ve hamurun üstüne devamlı un serpmek suretiyle açılır. Katlamadan evvel de hamurun üstündeki unlar’sert olmayan küçük bir fırça ile temizlenir ve sonra katlanır.
Bu hamurun üstüne sıkıca basınca, kum gibi dağılmaması için fazla ay ranlı yağ kullanılmamalıdır. Aksi takdirde hamuru bozulur.
Havalar ısınmaya başlayıp da ısı derecesi 15’i bulunca içinde faz yağ olması dolayısiyle hamuru açmak güçleşir ve hatta ısının daha da artması hâlinde imkânsızlaşır. Bu sebeple sıcak zamanlarda hamuru iki buz kalıbı arasında ya da dolabında iyice dondurmak gerektiği gibi, üstünde açacak olduğunuz taşı her defasında buzlayarak soğutmak gerekir. Ancak taş iyice soğuduktan sonra hamur açılmalıdır. Aksi hâlde içindeki yağ cıvıklaşır ve her taraftan fışkırır.
Buzdolabı veya serin bir yerde dinlendirilen hamur merdane ile, aşağı yukarı yarım cm. inceliğinde, imkan nisbetinde dört köşem olarak açıldıktan sonra, büyük açılan bu dört köşem hamurdan da aşağı yukan, 1213 cm. en ve boyunda dört köşe parçalar kesilir.
Sonra dört köşe kesilen her hamurun ortasına bir miktar suda bir taşım kaynatmak suretiyle, iç kabuklan soyulmuş ve makineden geçirilmiş iç badem, bütün hamurlara yetebilecek miktarda konulduktan sonra, hamurların dört bir ucu bohça katlar gibi birbirlerinin üstlerine kapatılır.
Hamurların açılması için, uçları su ya da yumurta ile hafifçe ıslatılmış bir fırın tepsisine bir parmak ara ile sıralamak suretiyle bütün dört köşe hamurlar bohça şeklinde katlanır ve tepsiye sıralanır.
Hamurlann tepsiye sıralanmalan sona erince, üstlerine fırça ya da tavuk tüyü ile, çalkalanmış yumurta sürülür ve tepsi orta ısıdaki firma sürülerek, hamurlar kabarıp da alt ve ütstelir iyice pembeleşinceye kadar 30 dakika kadar pişirilir.
Hamurlar pişmekte iken bir taraftan tencereye 2 bardak toz şeker, bir buçuk bardak su ile bir buçuk tatlı kaşığı limon suyu koyularak orta ısıdaki ateşte kanştırmak suretiyle şekerin su içinde erimesi sağlanır ve şekerli su koyu bir şurup kıvamına gelinceye kadar, kendi hâlinde kaynatıldıktan sonra tencere ateşten alınarak şurubu az ılınmaya bırakılır.
Hamurlar pişince, tepsi fırından alınır. Üstlerine, az ılınmaya bırakmış olduğumuz şurup gezdirilerek içirilir. Tatlılar iyice soğuduktan sonra tabaklara alınarak üstlerine sonra da bir miktar çekilmiş badem serpilerek servis yapılır.