Çocuğumu tehlikelerden nasıl korurum ?

Son zamanlarda artan sapıklık hadiseleri ve elim kazalar göz bebeğimiz çocuklarımızı korumak hususunda bizi tedbirli davranmaya itiyor. Her çarpıca vakada olduğu gibi basın ve sosyal medyada paranoyaklığa varan çocuk koruma tedbirleri gündeme getirildi. Verilen tavsiyeler Çocuğun kirli çamaşırlarının, saç telinin saklanması, etraftaki kuyulara dikkat edilmesi, yabancılarla konuşmamak… diye gidiyor.
Bundan sonra olacakları tahmin etmek zor değil ya bir süre eski tas eski hamam denilip önceki gibi devam edecek yada çocuğu koruyalım derken dünyayı çocuklarımıza ve kendimize zindan edeceğiz, daha kötüsü aşırı korumacı tedbirler uygulayarak, kendine güvensiz yada ruh hastası adayı nesiller yetiştireceğiz.
Acaba bunun bir ortası yok mu? Yani bizi yıldırmayanından, çözüm ararken dert sardırmayanından. Niye böyle bir soru sorduk? Çünkü insanların sürekli tetikte olması ve çevresindekileri her an kontrol etmesi imkansız. Bunu sağlamaya çalışmak ise hayatı yaşanmaz hale getireceği gibi baskı altında yetişen çocukların büyüyünce anormal davranışlar sergilemesine yol açacaktır.
Peki ne yapmalı ?
Çocukları tehlikelerden korumak için bazı genel şeyleri bilmemiz gerekir. Sosyal medyada dolanan polisiye tedbirlerini ne akılda tutmak ne de her gün harfi harfine uygulamak imkansızken “genel çocuk koruma önlemleri”ni bilmek ve uygulamak daha akılcıdır. Nedir bunlar?
Çocuğunuzu izleyin
Çocuğunuz dışarıda iken görme sahanız içerisinde olmalı. Çocuğu başka bir çocuğa emanet etmeyin. Çocuğa “şu şu işleri yapmayacaksın” demek hiçbir şeyi halletmez. Çocuğunuzu tembihlemek yerine ona göz kulak olun.