Çocuğunuza sınır koyma

Ferhat

New member
Çocuğunuza sınır koyma
Çocuğa sınır koyma konusunda ailelerin kafası oldukça karışık. Çocuğun özgüveninin artması ve özgür bireyler olarak yetişmesi için sınır koyulmaması veya belirgin yasakların koyulmamasını savunanlar da var çocuğun terbiye edilmesi için sınırların şart olduğunu savunanlar da var. Peki hangisi doğru ?
Bu sorunun cevabı şu;
“Çocuğunuza kesinlikle sınır koymalısınız”
Neden mi ? Çünkü ;
-Çocuğa sınır koymak hayatta bazı kuralların olduğunu hatırlatır. Bu sadece yasaklamalar anlamında değildir. Çocuk iyi bir şey yaptığında veya kurallara uyduğunda bunun faydalı olduğunu da kavrayacaktır. Yani sınır koymak çocuğunuza emniyet hissi verir. “Sıcak sobaya elimi sürmezsem yanmam”, ”Yeşil ışıkta geçersem arabalar bana zarar veremez” gibi. Yani kurallar ve sınırlar çocuğa emniyetli yolu gösterir.
-Çocuğa sınır koymak onu disipline alıştırır. Düzenli olmak ve kurallara uymak başarının anahtarlarındandır. Ayrıca kurallara uyan bireyler topluma hızlı uyum sağlarlar. Bu da çocuğun başkaları tarafından daha kolay kabul görmesini ve sosyal becerilerinin artmasını sağlar.
-Çocuğa sınır koymak onun sorumluluk bilincine kavuşmasını sağlar. Sınır koyulduğu zaman çocuk kendine sunulan alternatiflerden birini seçer ve uygular. Kural dışına çıkılmasının aleyhine olduğunu bilir.
-Sınır koymak aile içi kavgaları da azaltır. Çünkü herkes ne yapıp yapmaması gerektiğini bilir, ona göre hareket eder. Başına buyruk bireylerin yaşadığı ailelerde ise kaos ve kavga, anarşi hakimdir.