Çocuklarla evde yapılabilecek basit deneyler: Fasulye deneyi

nuray

Member
Çocuklarla evde yapılabilecek basit deneyler: Fasulye deneyi
Fasulye deneyi çocuklarla yapılan deneylerden en popüleridir. Neredeyse herkes çocukluğunda fasulye deneyi yapmıştır. Peki neden fasulye deneyi diye düşündünüz mü?
Bir kere fasulye deneyi cansız gibi görünen bir cismin (fasulye) canlı bir yapıya dönüşmesini gözlemlemeyi sağlar. Böylece çocuklar bitkilerin nasıl oluştuğunu gözlemlemiş olur. Fasulye deneyi biyoloji dersinin özeti gibidir.
İkinci olarak fasulye deneyi çocuğunuzun özgüvenini artırmanın, başarma güdüsü aşılamanın basit bir yoludur. Fasulye deneyini çocuğunuzun bizzat kendisi yapması gerekir. Böylece çocuk tek başına bir şey başarmanın deneyimini yaşar.
Üçüncü olarak fasulye deneyi oldukça basittir. Fasulye deneyinin hiçbir riski yoktur. Kolay bulunan ucuz malzemelerle, etrafı kirletmeden, bir yerleri patlatmadan yapılır. Neredeyse hiçbir külfeti yoktur.
Dördüncü olarak fasulye deneyi heyecan vericidir. Çocuk günden güne değişen bir cisim görür. Fasulye tohumunun bir sonraki aşamada neye benzeyeceğini takip etmek çocuk için eğlenceli ve heyecan vericidir. Çocuk hayatında ilk defa gördüğü bu manzarayı bir daha unutamayacaktır.
Fasulye çimlendirme deneyinde kullanılacak malzemeler:
Fasulye deneyinde bir adet şeffaf plastik kap, biraz pamuk ve biraz da su kullanılır.
Fasulye çimlendirme deneyi nasıl yapılır:
İlk aşama plastik kabın içinin pamukla kaplanmasıdır. Daha sonra bir avuç fasulye pamukların arasında serpiştirilir. Bu şekilde pamuğa fasulye ekilmiş olur. Üzerleri yine pamukla örtülür. Son olarak pamuk su ile ıslatılır. Bundan sonra sıra geldi pamuktaki fasulyelerdeki değişikliği izlemeye. Bu en heyecanlı kısımdır. Fasulyeden önde kökler çıkmaya başlar. Bu esnada koku da olur. Daha sonra çimlenme gerçekleşmeye başlar. Deney esnasında pamuğun kurumasına izin verilmemelidir. Kurudukça ıslanmalıdır. Kaba gereğinden fazla da su konulmamalıdır, aksi takdirde küflenme veya çürüme oluşabilir.
Fasulye deneyinin sonucunda çocuk bitkilerin temel olarak nasıl çimlendiğini, suyun tohuma nasıl hayat verdiğini öğrenir.